Ultimate magazine theme for WordPress.

Aki hosszútávú befektetésen gondolkodik, de nincs több 100 milliós megtakarítása, az ingatlan vásárlás talán a legelsőként juthat eszébe. Mivel nem mindenki rendelkezik hozzá a megfelelő teljes tőkével, ezért ezt hitelből valósítják meg. A felvett hitel törlesztőrészletét a kiadott ingatlan bevétele kitermeli, ezért gyakorlatilag majdnem ingyen juthatunk saját ingatlanhoz (jobb esetben egy második) a futamidő lejártakor. A hitelfelvétel feltétele megegyezik bármelyik más (első vagy második) jelzáloghitel felvételével, nem kizáró ok az sem, ha már rendelkezünk saját tulajdonú ingatlannal. Sőt!  Megkönnyítheti a hitelfelvételt a meglévő ingatlanra terhelt plusz jelzálogjog.

Egy gyors számítás, valóban megéri a lakáshitel?

A fenti levezetésből világosan látható, hogy nagyon is jó befektetésnek minősül ingatlant vásárolni befektetésnek. Amennyiben szerencsések vagyunk, akkor még nagyobb hozamot is elérhetünk. Néha megjelennek a piacon olyan szuper ingatlanok, amikhez szinte hozzá sem kell nyúlni, mert olyan jó állapotban vannak, és ez nem látható az eladási árban.  A másik jó vétel a felújítandó ingatlant árulnak jóval a piaci ár alatt. Mind a két esetben csak nyerhetünk.

Egy lakás hitel nélkül, vagy több hitelre?

Lehet furcsállja a címet, de jogos a kérdés. Ha rendelkezésünkre áll ~30 millió forint, akkor a kérdés, hogy egy ingatlant vegyünk hitel nélkül, vagy kettőt, minimális hitel bevonásával. Elvégre az ingatlan saját magát fogja fenntartani, mivel a hitelünk törlesztőjét  az ingatlan bérlői fogják megfizetni. Így amennyiben vagyunk olyan szerencsések, hogy rendelkezünk ekkora összeggel, érdemes ezt a számítást is figyelembe venni, hiszen kettő ingatlan tulajdonosai lehetünk „ingyen”.

Önerő, CSOK, Zöld hitel

Érdemes lakáshitel felvétel előtt tájékozódni, és odafigyelni pár dologra.

Adóvonzattal is megéri befektetni

Annak, aki ingatlan bérbeadáson gondolkozik (nem csak új, lakáshitelből finanszírozott ingatlan esetén), annak számolnia kell a bérbeadásból származó jövedelem adózásával is. Minden esetben bérleti szerződést kell kötni, amit a mérőórák állásával, a bérbeadott ingatlan részletes átadáskori állapotával dokumentálni kell. Az adóhatóság ellenőrzésekor ezeket a dokumentációkat is kéri.

Mivel az ingatlan bérbeadás hazánkban áfamentes tevékenység, ezért magánszemélyként is végezhető. Két féle adózás közül lehet választani. Az egyik a 10%-os költséghányad elszámolása, ahol az adóalap az össz bevétel 90%-a, ez után kell megfizetni a 15% SZJA-t. A másik válaszható adózás a   tételes költségelszámolás, ahol a számlával igazolható össz költségeket kell levonni a bevételből, és ennek eredménye után fizetni a 15% SZJA-t.

Lakáskassza és jelzáloghitel

0 1 777

Ha hitelt szeretnél, akkor is érdemes lakáskasszát nyitnod!
Hogy miért? Olvass csak tovább és megtudod!

Tudtad, hogy évi 30%-os, maximum 72 ezer forintos támogatást ad az állam lakás-takarékpénztári megtakarításod után? Ez az összeg havi 20 ezer forint befizetésével már elérhető, ráadásul a megtakarításod kamatozik! Januártól pedig már az is elérhetővé válik, hogy amint elkezdesz takarékoskodni, azonnal vehess fel hitelt, mégpedig a banki lakáshitelekkel igencsak versenyképes konstrukcióban.

Ha lakásvásárlásra akarsz jelzáloghitelt felvenni, mindenképpen érdemes belépni a lakáskasszába.  A lakáskassza kedvezménnyel, az állami támogatással és azzal, hogy megtakarítással kombinálható egy lakáskölcsön olyan kamatkondíció érhető el, amelyik bármely fix kamatozású, banki lakáshitel konstrukcióval versenyképes. Jelenleg a lakáskassza az egyetlen olyan állami támogatás otthonteremtésre, amit mindenki igénybe tud venni. És nem csak ez az egy előnye van.

A hitel kamata a teljes futamidő alatt fix, azaz hosszú távon is kiszámítható!

Milyen hitelek közül választhatunk a lakáskasszáknál?

Két alapvető hitellehetőség nyílik meg azok számára, akik lakáskassza szerződést kötnek: az egyik lehetőség a normál, a másik az áthidaló vagy azonnali áthidaló kölcsön.

Normál lakáskölcsön esetében a megtakarítási idő lejárta után igényelhető a kölcsön, ennek kamatozása a Fundamentánál mindössze 3,9% (THM 5,23%). Azok számára, akik már korábban kötöttek lakástakarék szerződést, és az első megtakarítás elhelyezésétől már eltelt 2 év, valamint a számlán megvan a teljes szerződéses összeg minimum 20%-a, fennáll az a lehetőség is, hogy januártól 7,5%-os (THM 9,23%) kamatozású Áthidaló Kölcsönt igényelhetnek. Azok számára is kínálnak a lakáskasszák hitelfelvételi lehetőséget, akik most kötnek szerződést: ők úgynevezett Azonnali áthidaló kölcsönt vehetnek fel, melynek kamatlába 8,1% (THM 9,89%). Ráadásul az áthidaló kölcsönt felvevő ügyfelek számára a kölcsönök kamatlába a megtakarítási időszakot követően a normál lakáskölcsön kamatszintjére mérséklődik (a Fundamentánál 3,9%-ra!).

Persze azoknak is kínálnak kedvezményes hitelt, akiknek már volt egy lakástakarék szerződésük, de az lejárt, s újabbat kötnek: ők az úgynevezett előzmény-szerződéshez kapcsolódó, követő szerződéshez tartozó Azonnali Áthidaló Kölcsönt igényelhetik. Ennek kamatlába 7,8 % (THM 9,56%)

Amennyiben az előbb felsorolt kamatlábakat összevetjük a legaktívabb lakáshitelező bankok piaci kamatlábaival (kb. 8,99% – 10%), akkor azt láthatod, hogy tényleg versenyképesek.

Az is igen lényeges, hogy a lakás-takarékpénztártól felvehető hitelek forint alapúak, és nem függnek a jegybanki alapkamat hektikus változásaitól, sem más piaci kamattól, így nem vállalsz felesleges, az otthonteremtéssel nehezen összeegyeztethető kockázatokat.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Mint említettük, a lakáskasszába belépéssel egyből fel is veheted a kölcsönt, amennyiben megfelelsz a kölcsön felvételéhez szükséges egyéb feltételeknek, ugyanis az egyik januári törvényi változás miatt most már a korábban említett azonnali áthidaló kölcsönt a számlanyitás jogán lehet igényelni. Indulásnál mindössze a szerződéses összeg 1%-át kell megfizetni számlanyitási díjként (pl. egy 5 millió Ft-os szerződéses összeg esetében 50 ezer forintot), valamint az első havi megtakarítási összeget, azaz 20 ezer forintot kell elhelyezni a számlán. Ez tehát összesen 70 ezer forint. Ennek megfizetése után lehet az azonnali áthidaló kölcsönt igényelni.

A kölcsönfelvétel ugyanúgy működik, mint ha más hitelintézetnél vennéd fel hitelt, azaz szükséges a minimálisan 25%-os önerő, valamint a törvényi szabályok szerint csak jövedelem vizsgálat mellett adható a hitel. Amennyiben a jövedelmed egyedül nem elégséges, akkor egy 65 évnél nem idősebb adóstárs is bevonható az ügyletbe. A hitelfelvételhez a jövedelemigazoláson túl szükség van értékbecslésre is az ingatlanról, csakúgy, mint amikor egy banknál veszünk fel hitelt.

A hitelfelvétel esetén, a kereskedelmi banki hitelekhez hasonlóan az alábbi költségekkel kell számolnod:

Ügyfél által fizetett egyéb díjak 5M Ft-os hitel esetében:

Hitelfolyósítási díj: 75.000 Ft
Számlavezetési díj: 1.800 Ft/év
TAKARNET díj (tulajdoni lap lekérdezésének díja): 4.500 Ft
Jelzálogjog bejegyzésének díja: 12.600 Ft (Földhivatalnak fizetendő)
Értékbecslés díja: 22.500 Ft
Közjegyző: kb. 30.000 Ft

Ami még lényeges, hogy családon belül, közeli hozzátartozók akár több lakáskassza-számlát is felhasználhatnak egy közös cél megvalósításához (kiskorú gyermekét is akár, és nem kell hozzá gyámhatósági engedély), vagyis 3 fő esetén a szerződéses összeg már a 24 millió forintot közelíti. Emellett lényeges, hogy ha nem tudsz kölcsönt felvenni vagy nem akarod tovább elhelyezni a havi megtakarítást, és ha 4 éven belül felmondod a szerződését, akkor a saját megtakarításodat kiveheted 1%-os kamattal, bár nem kapod meg utána az állami támogatást. 4 év elteltével viszont már állami támogatással együtt bármilyen lakáscélra felhasználhatod az összeget.

Ha nem tudod minden hónapban fizetni a megtakarításaid összegét, akkor írásban kérvényezheted, hogy a megtakarítási idő alatt 1 alkalommal, maximum 1 évig szüneteljen a befizetés. Ez az idő beleszámít a futamidőbe, de csökken a megtakarítási idő végén lakáscélú kölcsönként felvehető összeg. Ugyanakkor lényeges, hogy ha hitelt vettél fel, akkor a törlesztő részletek fizetését nem lehet szüneteltetni.

Összegezzük még egyszer a lakáskasszás hitelek előnyeit!

A piaci átlagnál alacsonyabb kamatláb,
hosszú távon kiszámítható, mivel a teljes futamidő alatt fix a kamatláb
a megtakarítási időszakot követően csak 3,9%  a kamat (THM 5,2%)
a 30%-os állami támogatást hitel esetében is igénybe tudod venni!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.